maanantai 13. elokuuta 2012

Takaosan ja selän venyttelyt - info!

Tässä tämä erikoispostaus näistä liikkeistä mitä oon tehnyt Jetterin kanssa. Heppani tosiaan meni todella jumiin reippaan treenin, pitkän kuljetusmatkan ja tallissa seisomisen takia. No minä oon tehnyt katumusharjoituksia ja jumpannut Jetteriä ahkerasti. 
Lue tarkasti venyttelyohjeet ennen kuin revit hepalta jalat irti.

MILLON JA MIKS KANTSII VENYTELLÄ? :o
 - Noh, aina ratsastuksen jälkeen. Kyllä! Venytykset ovat kuitenkin vain bonusta huolellisen loppuverkan päälle. Kylmiä lihaksia ei saa venytellä. Jos haluaa oikeasti hyötyä jotain, venytellä pitää säännöllisesti. Itsestäänselvää?
 - Venyttely lisää hevosen taipuisuutta ja liikkuvuutta, sekä palauttaa lihakset harjoituksesta. Se parantaa hepan tasapainoa ja kaupan päälle tulee vietettyä hevosen kanssa aikaa maasta käsin. :) Tosin juuri kuulin, että venyttelystä ei oiekasti ole juurikaan hyötyä niin ihmisten eikä hevosten kohdalla... mutta ei siitä kyllä varmasti ole haittaakaan, jos sen tekee oikein!

NO MITES SE VENYTTELY TAPAHTUU?
 - Jos sekä sinä että heppa ootte ensikertalaisia, niin ole hyvin, hyvin varovainen. Hevonen voi ihmetellä että mitä ihmettä tapahtuu, ja sinä alat luultavasti venytellä hevosesi jalkoja ihan liian rivakasti. Sitten tulee revähdys ja sitten heppa on rikki.
 - Aluksi kannattaa viedä jalkaa johonkin suuntaan ihan vähän, ja pitä sitä asennossa ihan vain muutama sekunti. Jos hevonen pullikoi vastaan nykäisemällä jalkaansa nopeasti pois, siihen sattuu. Silloin tietenkin venytä vähemmän ja varovaisemmin. Venytys on kohdillaan, kun venytettävä lihas on rento ja heppa näyttää tyytyväiseltä.
 - Kun venyttelykertoja on takana useampi, voi alkaa vaatia enemmän; jalkoja voi vetää pidemmälle ja pitää asennossa pidempään, puoli minuuttia on jees. 

VENYTYKSIÄ TAKAOSALLE JA SELÄLLE!
 - Ja saatte luvan perästä nauraa piirroksilleni... :D Kaikki ©minä!
 1. Takasen vienti taakse
 2. Takasen vienti eteen. Voi vetää sekä ylös niin, että sääri on melkeen vaakatasossa, tai sitten alas kohti etukaviota.
 3. Takasen vienti ristiin mahan alle (vedä kohti vastakkaista etukaviota)

 4. Takasen vienti sivulle
 5. Takasen pyöritys mahan alla.
Tämä ei oo venytys, mutta hyvää verryttelyä hepan pakaroille. Muista molemmat suunnat! Aloita pienestä ympyrästä (halk. 10 cm) ja suurenna sitten joskus myöhempien venyttelykertojen myötä.

 6. Häntäjumppa!
Vie häntä sivulle, vedä sitä suoraan taakse ja pyörittele. Huom. varo potkuja! ;D


 7. Porkkavenytys sivulle.
Tarjoa namia hevosen kyljen vierestä, ensin vaikka mahan kohdalta, mutta kyllä notkea heppa venyy sen ottamaan tarvittaessa vaikka ristiselänkin päältä!

 8. Porkkavenytys alas.
Nami tarjotaan etujalkojen välistä, mahan alta. Hyvä venytys selälle!



Muistakaa jumpata puttejanne. Minä ainakin teen noita venytyksiä jatkossa, vielä sillonkin kun Jetteri liikkuu paremmin kuin ikinä. Ehkä just noiden venytysten takia. :)

Muistakaa myös etuosan venytyksen: etujalan vienti taakse mahan alle sekä eteen venyttää tehokkaasti ryntään ja vatsan lihasia, jotka usein ovat ratsuilla kovassa käytössä.
Ahahaha, nauroin välillä ihan hervottomana noille piirrustuksilleni. Uhhuh. Oli ihan pakko piirtää joku (melkein) asiallisen näköinen putte!

13 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Haha, en menis allekirjoittamaan! :D Mutta kovasti kiitoksia, piristävää.

      Poista
  2. hahahaha, toi nro 7 on iha paras! repesin vähä sille! xD

    VastaaPoista
  3. kiitti tästä! Tosi paljon hyötyä! Oon miettiny kauan aikaa et voisin alkaa venyttelee mun suokkioria kun sillä on alettu ajamaan kunnolla ja pelkään et mun pikku vauva menee jumiin kun yhtäkkiä lyödään kärryt perään ja lähetään ravaamaan :) pitääpä huomenna kokeilla!

    VastaaPoista
  4. Hei loistavia piirroksia !

    Me tehdään kanssa porkkanavenytyksiä - varmaan 3 krt vuodessa ;) Pitäisi tehdä enemmän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noh, onhan sekin ihan hyvin, melkein ehkä samaa tasoa kuin itsellänikin... eli vähän turhan vähän. :D Älä siis sure, se on erittäin hyvä alku!

      Poista
    2. Ja kiitos arviosta. Mulla tosiaan oli ratkiriemukasta oita kuvia piirtäessäni, noista hevosista tuli niin hassun näköisiä...

      Poista
  5. Wau! Upeita piirroksia ja hyviä venytys ohjeita! :) kokeillaan kyllä heti tänään! :)

    VastaaPoista
  6. Hienojs kuvis :D Huomenna pääsee noi venytykset kokeiluun kun mun tammalla on selkä tosi jumissa ollut :)

    VastaaPoista
  7. Olipa selkeät ohjeet ja isona plussana noi mahtavat, piristävät piirrustukset :)

    VastaaPoista
  8. Olipa selkeät ohjeet ja isona plussana noi mahtavat, piristävät piirrustukset :)

    VastaaPoista
  9. noi porkkanavenytykset, pitäskö hepan olla kiinni jossain/jollakulla, koska eiks hevonen vaan käänny jos on porkkanaa tarjolla(esim 7.)

    VastaaPoista